ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

ΟΙ ΓΑΜΠΕΣ


Δυνατές, μυώδεις, σφριγηλές, προορισμένες για τρέξιμο, περπάτημα, κίνηση: οι προσωπικές μας προτιμήσεις σχετικά με την εμφάνιση τους άλλαξαν μέσα στα τελευταία χρόνια. Από ερωτικό σύμβολο, οι γάμπες (κνήμες) έγιναν σύμβολο καλής υγείας και λειτουργικό μέλος του σώματος μας. Γι’ αυτό άλλωστε και οι αντρικές γάμπες έχουν αποκτήσει, σήμερα, μια δική τους αισθητική αξία, που δεν μπορεί να παραγνωρισθεί.

Οι γάμπες, τώρα πια, ήρθαν στο φως, αν και κάποιο παροδικό παιχνίδι της μόδας μπορεί και πάλι να τις καλύψει. Ας μην ξεχνάμε μια-δυο δεκαετίες πριν τη μόδα του μάξι που τις ήθελε καλυμμένες και μόλις να ξεπροβάλλουν από κάποιο σκίσιμο της φούστας. Παρ' όλα αυτά είναι κι αυτές μέρος της εξωτερικής εμφάνισης του κάθε ατόμου. Κι αυτό όχι μόνο για τις γυναίκες, που η μόδα τις ευνοεί στην αποκάλυψη των ποδιών τους, προτείνοντας κοντές φούστες, μακριά τη-σερτς, παντελονάκια κ.λπ., αλλά και για τους άντρες, που τώρα πια δέχονται ευχάριστα και ανενόχλητα την πρόκληση να αποκαλύψουν τις γάμπες τους. Η μακριά τορνευτή γάμπα, με τη μαύρη τριζάτη κάλτσα (συνήθως με μαύρη ραφή στο μέσο), που ξεπρόβαλλε από ένα μακρύ σχιστό αμπιγιέ φόρεμα, ή οι καλοσχηματισμένες γάμπες που αποκάλυπτε ο αέρας, σηκώνοντας την κυκλική φούστα α λα Μέριλυν Μονρόε, είναι σύμβολα του σεξ πολύ μακρινά ήδη. Οι ωραίες γάμπες ως και τη δεκαετία του '60 είναι γάμπες άκαμπτες, πάντα σε μελετημένη στάση, διπλωμένες η μία πάνω στην άλλη, γυρτές πότε προς τα δεξιά και πότε προς τα αριστερά του σώματος, γάμπες νωχελικές, που έμοιαζαν άψυχες και χωρίς παλμό. Οποιαδήποτε κίνηση κι αν έκαναν έδιναν την εντύπωση πως δεν είχαν μυς, πως ήταν καμωμένες από μάρμαρο ή πλαστικό.
Αντίθετα, οι αντρικές γάμπες παρέμειναν κρυμμένες, ακόμη και το καλοκαίρι, τυλιγμένες στο μυστήριο. Ακόμη και στον κινηματογράφο, που ήδη έχει αρχίσει να γίνεται εξαιρετικά τολμηρός, οι αντρικές γάμπες παραμένουν στην αφάνεια (τα πρωτεία την περίοδο αυτή στην τέχνη έ-χει το αντρικό στέρνο). Και μόνο στις ιστορικές ταινίες και στις ταινίες με μυθολογικό θέμα μπορούσε κανείς να τις θαυμάζει, καθώς ξεπρόβαλλαν από τους ποδήρεις αρχαίους χιτώνες και τις πολεμικές πανοπλίες. Μετά τη δεκαετία του '60 και με την επανάσταση που έφερε στη μόδα η μίνι φούστα της Μαίρη Κουάντ, οι γάμπες πια κυριαρχούν, μαζί δε με το μηρό θα μπορούσαμε να πούμε ότι γίνονται το κέντρο του αντρικού ενδιαφέροντος. Ο καθένας πια μπορεί να δείξει λίγο ή πολύ τις γάμπες που διαθέτει. Εξάλλου, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αρχίζουν να τις χρησιμοποιούν αφειδώς για τα διαφημιστικά τους μηνύματα. Τώρα οι γάμπες, από νωχελικές, γίνονται δυναμικές, γεμάτες παλμό και κίνηση, αντανακλώντας υγεία, φόρμα και έναν οργανισμό καλής φυσικής κατάστασης. Κι αυτό, χωρίς να χάσουν τίποτε από την ερωτική τους εμφάνιση. Τώρα πια οι γάμπες πρέπει να είναι υγιείς και επαρκείς, κι αυτό ισχύει τόσο για τον άνδρα όσο και για τη γυναίκα. Η υγιεινή τους κατάσταση θα πρέπει να είναι το κύριο μέλημα όλων μας. Κι εάν αυτό απαιτεί, για να επιτευχθεί, περισσότερη κίνηση και σκληρότερη άσκηση, είναι στόχος που δεν πρέπει να υποτιμηθεί, αφού γερές γάμπες σημαίνει περισσότερη αυτονομία, απαλλαγή από τον πόνο και το ενοχλητικό αίσθημα βάρους και καλύτερη φυσική κατάσταση. Όμως, πριν ασχοληθούμε με τον τρόπο με τον οποίο θα αποκτήσουμε γερές και επαρκείς γάμπες, ας δούμε μερικά χρήσιμα στοιχεία γύρω από τη δομή τους.

Ανατομία του ποδιού
Το πόδι χωρίζεται σε δύο τομείς: τον ανώτερο, το μηρό, και τον κατώτερο, την κνήμη. Ο μηρός (μηριαίο οστό) είναι το μακρύτερο και το ισχυρότερο απ' όλα τα άλλα οστά του ανθρώπινου σώματος. Το μήκος του κυμαίνεται περίπου από 0,35-0,55μ. Η πάνω σφαιρική του άκρη αρθρώνεται με την κοιλότητα του ανώνυμου οστού της λεκάνης και σχηματίζει την άρθρωση του ισχίου. Η κάτω άκρη του μηριαίου οστού διαχωρίζεται σε 2 κονδύλους, που ενώνονται με την τροχιλία. Η επιγονατίδα είναι μικρό οστάριο, σαν κάστανο στο σχήμα, που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του γόνατου. Είναι κινητή και συνδέεται με άρθρωση με την τροχιλία του μηριαίου οστού. Ο προορισμός της επιγονατίδας είναι να εμποδίζει την κνήμη να λυγίζει προς τα μπροστά. Η άρθρωση του μηρού είναι πολύ ευρεία και επιτρέπει στο πόδι να κινείται προς όλες τις κατευθύνσεις: μπροστά, πίσω, κυκλικά, δεξιά και αριστερά. Η κνήμη αποτελείται από δύο οστά: την κνήμη και την περόνη. Η κνήμη είναι παχύτερη από την περόνη και βρίσκεται προς τα μέσα. Η πάνω άκρη φέρει 2 κονδύλους, που συνδέονται με τους 2 κονδύλους του μηριαίου οστού. Η άρθρωση της κνήμης και του μηριαίου οστού διαμορφώνουν τη διάρθρωση του γονάτου. Η κάτω άκρη της κνήμης τελειώνει με απόφυση, που καλείται έσω σφυρό. Η περόνη είναι λεπτότερη από την κνήμη και βρίσκεται προς τα έξω. Η πάνω άκρη της είναι προσκολλημένη στην κνήμη και δεν αγγίζει το μηριαίο οστό. Η κάτω άκρη της απολήγει σε απόφυση, το έξω σφυρό. Η κνήμη και η περόνη, με τα σφυρά, συνδέονται με τον αστράγαλο του άκρου ποδιού. Το γόνατο ως άρθρωση είναι πιο περιορισμένο ως προς την κινητικότητα του απ' ό,τι το ισχίο. Αντίθετα, ο αστράγαλος μπορεί και κινείται πιο ελεύθερα μπρος, πίσω, δεξιά και αριστερά.
Τα πόδια μας κρατούν όλο το βάρος του σώματος μας. Γι' αυτό το κάτω πόδι σχηματίζει με τη γάμπα ορθή γωνία. Έτσι, δίνει στο σώμα πλατύ και στέρεο στήριγμα. Τέλος, θα πρέπει να τονίσουμε ότι σημαντικό ρόλο στη λειτουργικότητα των ποδιών παίζουν οι μύες της κάτω περιοχής της γάμπας.

Γάμπες δυνατές και υγιείς
Εάν θελήσουμε να ασχοληθούμε σοβαρά με τις γάμπες μας, δύο πρέπει να είναι οι στόχοι μας: να τις διατηρούμε υγιείς, με μια σειρά από προστατευτικά μέτρα που πρέπει να εφαρμόζουμε στην καθημερινή μας ζωή, αφ' ενός, και να προσπαθήσουμε να τις αναπτύξουμε αρμονικά με την κατάλληλη γυμναστική ή τα σπορ. Ποιοι είναι οι κύριοι εχθροί τους; Πρώτα η καθημερινή και πολύωρη ορθοστασία, όπως συμβαίνει με μερικά επαγγέλματα. Έχει αποδειχθεί ότι η ορθοστασία κάνει πιο δύσκολη την κυκλοφορία του αίματος στα κάτω άκρα. Αυτά τα άτομα πάσχουν πολύ συχνά από κιρσούς. Έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι στη χώρα μας ο ένας στους 15 άντρες και η μία στις τρεις γυναίκες πάσχουν από κιρσούς. Υπάρχουν, ωστόσο, και άλλες ενοχλήσεις, πιο ελαφρές που ταλαιπωρούν τις γάμπες, όπως το βάρος ή το πρήξιμο στα πόδια και τους αστραγάλους.
Η πολύ καθιστική ζωή: Το να καθόμαστε πολύ και μάλιστα στην αυτή σταθερή θέση επί πολλές ώρες την ημέρα προκαλεί επιβράδυνση στην κυκλοφορία του αίματος. Μη χάνετε, λοιπόν, ευκαιρία να κινείτε τις γάμπες σας: να ανεβοκατεβαίνετε σκάλες, να κάνετε γυμναστική, να χορεύετε, να κινείστε γενικά, με όποιο τρόπο σας αρέσει και μπορείτε. Επίσης, όταν παρακολουθούμε τηλεόραση, αντί να βυθιζόμαστε σε μια πολυθρόνα, με τις γάμπες τη μία πάνω στην άλλη, θα ήταν υγιεινότερο, αλλά και βολικότερο, να τις τεντώσουμε, λίγο ενωμένες μεταξύ τους, ή να καθίσουμε στο έδαφος, πάνω σ' ένα μαλακό μαξιλάρι, και με τις γάμπες σταυρωμένες. Το άλλο σημείο που πρέπει πάντα να προσέχουμε είναι τα παπούτσια. Ένα ζευγάρι κατάλληλων παπουτσιών είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την καλή φόρμα των ποδιών μας, των κνημών, αλλά και για την όλη κίνηση του σώματος μας. Άλλωστε, όλοι ξέρουμε τον πόνο που προκαλεί σ' ολόκληρο το πόδι ένα παπούτσι στενό και από σκληρό δέρμα. Γενικά πρέπει να αποφεύγονται τα στενά ή κοντά παπούτσια, εκείνα που δεν αφήνουν το πόδι να αναπνεύσει, τα κακοφτιαγμένα, που πιέζουν τα δάκτυλα, όσα έχουν πολύ ψηλά τακούνια, τα πολύ μυτερά μπροστά κ.λπ. Προσοχή, τέλος, στα παπούτσια που βάζουμε το πρωί και βγάζουμε το βράδυ, δίχως στιγμή αναπνοής, όπως και τις μπότες που σφίγγουν. Αυτά είναι μερικά από τα συνηθέστερα βασανιστήρια στα οποία υποβάλλουμε, καθημερινά, τα άκρα μας, με ανεπανόρθωτες συνέπειες για τα πόδια μας (π.χ. κάλοι και άλλες παραμορφώσεις), για την κυκλοφορία στις γάμπες και το μυϊκό σύστημα (σκληρύνσεις και δυσκολία στην κίνηση), ακόμη και για την υγεία της πλάτης. Ακόμη και η ενδυμασία μπορεί να έχει κάποια ευθύνη για την κακή υγεία των ποδιών: παντελόνια πολύ κολλητά μπορεί να εμποδίζουν την καλή κυκλοφορία του αίματος.
Η κακή ζωή και η κακή κυκλοφορία μπορεί να γίνουν αιτία και για μία ακόμη πολύ ενοχλητική ανωμαλία: την κυτταρίτιδα, πρόβλημα τόσο παθολογικό όσο και αισθητικό, που πλήττει κυρίως τις γυναίκες, οι οποίες έχουν περισσότερο λιπώδη ιστό απ' ό,τι οι άντρες (ας μην ξεχνούμε ότι η κυτταρίτιδα οφείλεται στην αύξηση του λιπώδη ιστού).
Περισσότερη άσκηση, λιγότερο άγχος, μείωση της καθιστικής ζωής, άνετα παπούτσια και ρούχα είναι μερικές από τις απαραίτητες συνήθειες που θα πρέπει να υιοθετήσουμε εάν θέλουμε να διατηρήσουμε τις γάμπες μας υγιείς και σε φόρμα. Εάν θελήσουμε δε να τις αναπτύξουμε αρμονικά κάνοντας τες πιο δυνατές, πρέπει να καθιερώσουμε στο καθημερινό μας πρόγραμμα λίγη γυμναστική ή κάποιο σπορ.
Η πλήρης γυμναστική πρέπει να βασίζεται στην αρμονική ανάπτυξη όλων των μυών των άκρων, από το γλουτό ως την κνήμη, με τη σύγχρονη κίνηση και των τριών αρθρώσεων (ισχίου, γονάτου και αστραγάλου).
Θυμίζουμε ότι η αναπνοή είναι μέρος της γυμναστικής και είναι βασικό μέρος της. Σε γενικές γραμμές αναπνέουμε πάντα με όλο το στήθος, από την κοιλιά ως το ψηλότερο μέρος του θώρακα. Κατ' αυτό τον τρόπο η αναπνοή θα βοηθήσει στην αυτοσυγκέντρωση μας, που είναι τόσο απαραίτητη για την επιτυχία των ασκήσεων εκγύμνασης μας.
Σημαντικότατος, τέλος, παράγοντας για την εξάσκηση των ποδιών είναι τα σπορ. Ένα από τα σπορ που συστήνονται περισσότερο είναι το κολύμπι. Είναι ένα τέλειο σπορ, χωρίς παρενέργειες. Το κολύμπι εξασκεί όλους τους μυς, ερεθίζει την κυκλοφορία του αίματος, διευρύνει τους πνεύμονες, γυμνάζει ομοιόμορφα όλο το σώμα, ενώ συγχρόνως το νερό κάνει ευεργετικό μασάζ σ' όλους τους ιστούς. Όλα τα είδη της κολύμβησης μπορούν να χρησιμοποιηθούν αρκεί να γίνονται με ακρίβεια. Ιδιαίτερα το κρόουλ βοηθάει στη διεύρυνση των πνευμόνων, ενώ η πεταλούδα και ο βάτραχος ασκεί ιδιαίτερα τους μηρούς και το επάνω μέρος των βραχιόνων.

Καταπολεμώντας βάρος και πρηξίματα
Γάμπες πρησμένες βαριές, που πονούν: είναι ενοχλήσεις διαδεδομένες ευρέως, που δεν πρέπει να υποτιμηθούν: Περιορίζουν την κίνηση, επηρεάζουν τη διάθεση μας και μπορεί να είναι σημάδια δύσκολης κυκλοφορίας που πρέπει να βοηθηθεί για να μην έχουμε προβλήματα πιο σοβαρά. Όταν μιλάμε για βαριές γάμπες, πρόκειται για ενόχληση που οφείλεται σε κυκλοφορία που είναι ήδη δύσκολη. Αυτό είναι δυνατό να οφείλεται σε δύο αιτίες: α) ανωμαλίες επίκτητες (αδυναμία των φλεβικών τοιχωμάτων) και β) συνθήκες που οφείλονται στο περιβάλλον και τις συνθήκες ζωής (π.χ. επαγγέλματα που εξαναγκάζουν σε ορθοστασία κ.λπ.). Αυτές οι ενοχλήσεις μπορεί να πλήττουν περιστασιακά ή να γίνουν μία ενοχλητική μόνιμη κατάσταση. Οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί αλλά οι γυναίκες εκτίθενται περισσότερο, κυρίως εξαιτίας της ορμονικής ισορροπίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της εμμηνόπαυσης ή και με τη λήψη του αντισυλληπτικού χαπιού. Αλλά ας δούμε γιατί η κυκλοφορία μπορεί να προκαλέσει ενοχλήσεις στις γάμπες. Στο ανθρώπινο σώμα το αίμα κυκλοφορεί από την καρδιά προς την περιφέρεια διά των αρτηριών και γυρίζει πάλι πίσω στην καρδιά. Αυτή η διαδρομή, κατά την επιστροφή, γίνεται πάντα σύμφωνα με το νόμο της βαρύτητας, και κυρίως εάν ο άνθρωπος είναι όρθιος. Σε ό,τι αφορά τα πόδια και τις γάμπες, το αίμα πρέπει ν' ανέβει αρκετά για να φθάσει στην καρδιά. Αυτή η κίνηση βοηθείται και από τις φλεβικές βαλβίδες που βρίσκονται στα εσωτερικά τοιχώματα των φλεβών. Το αίμα ανεβαίνει γιατί η καρδιά, όπως μία τρόμπα, το ρουφά. Σ' αυτή της τη λειτουργία η καρδιά μπορεί να δεχθεί τη βοήθεια των μυών της γάμπας, οι οποίοι ασκούν μία πίεση, βοηθώντας την κυκλοφορία σ' ολόκληρο το πόδι: Όταν περπατάμε, το πέλμα του ποδιού, γεμάτο από τριχοφόρα αγγεία, πιέζεται όπως ένα σφουγγάρι και στο σώμα ασκείται μία ώθηση από κάτω προς τα πάνω. Γι" αυτούς τους λόγους η κίνηση είναι σημαντική για την κυκλοφορία της γάμπας αλλά και όλου του ποδιού.
Μπορεί όμως να συμβεί (π.χ. εξαιτίας κακής ποιότητας του φλεβικού τοιχώματος), το αίμα αντί ν' ανέβει ευχερώς, να επιβραδύνει την πορεία του ή και να γυρίσει πίσω προκαλώντας έτσι τα πρηξίματα (οιδήματα) και τα βάρη που γνωρίζουμε. Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν γι' αυτές τις ενοχλήσεις;
Όλα όσα είπαμε για τις γάμπες θα πρέπει να ακολουθούνται πιστά από όποιον έχει την τάση να παρουσιάζει βάρη και πρηξίματα. Πρέπει ν' αποφεύγει τις μακρόχρονες ορθοστασίες, και να κρατά τις γάμπες μακριά από πολύ θερμότητα γιατί η υψηλή θερμοκρασία επιδρά καταστρεπτικά στη διαστολή των φλεβών επιβραδύνοντας την κυκλοφορία. Γι' αυτό η ζεστή περίοδος μπορεί να είναι δύσκολη για την υγεία των γαμπών και η έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει κάποια ενόχληση, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορούν να είναι μαυρισμένες οι γάμπες μας το καλοκαίρι: φροντίστε απλώς να κάνετε ηλιοθεραπεία όχι ακίνητες, αλλά περπατώντας. Όλα τα παπούτσια πρέπει να περάσουν από αυστηρό έλεγχο. Απορρίψτε αυτά που δεν ανταποκρίνονται σ' όλα τα κριτήρια άνεσης και από δω και στο εξής να τα αγοράζετε απόγευμα όταν τα πόδια θα είναι πιο φουσκωμένα. Μη φοράτε τακούνια που ξεπερνούν τα 4 cm και να προτιμάτε αυτά με μεγάλη βάση. Η σόλα, το δέρμα, πρέπει να είναι εύκαμπτα για να περπατάτε σωστά και για να μην πιέζεται το πόδι. Αποφεύγετε τις μπότες και τα βαριά παπούτσια ή αυτά που υπερθερμαίνουν και προκαλούν εφίδρωση στα πόδια. Για να ξεκουραστείτε χρησιμοποιήστε παπούτσια με ανατομικό πέλμα. Υπεύθυνη για την κυκλοφορία μπορεί να είναι και η ορμονική ισορροπία του οργανισμού. Οι γυναίκες κυρίως πρέπει λοιπόν να επαληθεύσουν εάν συντρέχουν οι παραπάνω λόγοι, εάν νιώθουν ενοχλήσεις στα πόδια τους, και να πάρουν τα κατάλληλα προληπτικά και θεραπευτικά μέτρα. Και το βάρος πρέπει να τίθεται κάτω από έλεγχο.
Υπάρχουν μερικές απλούστατες και ευκολότατες μέθοδοι για να απαλύνετε την ενόχληση των πρησμένων και βαριών γαμπών:
— Κάνετε ποδόλουτρα με προϊόντα αναζωογονητικά και αποσυμφορητικά. Εάν προτιμήσετε τα βότανα, τα πιο ενδεδειγμένα είναι το ιπποκάστανο, το κυπαρίσσι, το πράσινο φλούδι του αμύγδαλου, το βιβούρνο και άλλα. Ανακούφιση μεγάλη δίνουν επίσης τα κρύα ντους στις γάμπες. Θα τις χαλαρώσουν ενεργοποιώντας την κυκλοφορία.
         Ξεκουραστείτε κρατώντας τα πόδια πιο πάνω από τη λεκάνη: Σ' αυτή τη θέση κάντε κάμψεις των ποδιών, τείνετε εναλλακτικά τα δάχτυλα των ποδιών. Κοιμηθείτε βάζοντας μαξιλαράκια κάτω από το στρώμα από την πλευρά των ποδιών.
         Κάντε μασάζ σ' ολόκληρο το πόδι και κυρίως στις γάμπες με πολλή όμως προσοχή, και απαλά, αρχίζοντας από τον αστράγαλο και φθάνοντας μέχρι το βουβώνα. Προσέξτε ώστε οι μύες να είναι χαλαροί.
— Κάντε γυμναστική προτιμώντας τις ασκήσεις στο έδαφος με τις γάμπες υψωμένες. Μεγάλη βοήθεια για τις γάμπες που έχουν προβλήματα κυκλοφορίας είναι τα ελαστικά καλσόν. Η πίεση που ασκούν στις κνήμες είναι μία αναντικατάστατη υποστήριξη γιατί περιορίζουν τη διαστολή των φλεβών, εμποδίζοντας την επιστροφή σ' αυτές του αίματος και αποκαθιστώντας τη ροή προς το εσωτερικό. Εξάλλου, όταν περπατάτε, το ελαστικό καλσόν κάνει ένα
ευεργετικό μασάζ στα πόδια. Αυτά που βρίσκονται στο εμπόριο ασκούν μία κατάλληλη και υπολογισμένη πίεση, που είναι πιο δυνατή στο πόδι και στους αστραγάλους και που σιγά σιγά μειώνεται καθώς η κάλτσα ανεβαίνει προς το βουβώνα. Επίσης, υπάρχουν ελαστικές κάλτσες με διαφορετικούς βαθμούς πίεσης. Ο αγγειολόγος είναι αυτός που θα σας συ-στήσει τον κατάλληλο βαθμό πίεσης για τις γάμπες σας.
Βέβαια, τον τελευταίο καιρό, οι ελαστικές κάλτσες ή τα ελαστικά καλσόν έχουν ενοχοποιηθεί για επιβάρυνση της κυκλοφορίας, πολλοί δε είναι οι γιατροί που δεν τις συνιστούν σε φλεβικές ή κυκλοφοριακές διαταραχές. Ωστόσο, εδώ και 20 χρόνια η πλειοψηφία των αγγειολόγων τις συνιστούν ανεπιφύλαχτα υπό τον όρο η πίεση που ασκούν να είναι η ενδεδειγμένη και κυρίως για όλους εκείνους που εξαιτίας της εργασίας τους υποχρεώνονται στην πολύωρη ορθοστασία. Κάτι που πρέπει να υπογραμμισθεί είναι η βοήθεια που προσφέρει η ελαστική κάλτσα και στο αδυνάτισμα του ποδιού, και κυρίως του μηρού. Έτσι, όσες γυναίκες έχουν πρόβλημα παχυσαρκίας των μηρών σίγουρα θα έχουν θετικά αποτελέσματα μετά από κάποιο χρόνο χρησιμοποίησης της κάλτσας, η οποία έχει την ιδιότητα να ασκεί ένα είδος μασάζ στο πόδι.

Ωραίες γάμπες
Μέχρι τώρα είπαμε ότι γάμπες υγιείς = γάμπες ωραίες, αλλά όλοι ξέρουμε ότι τα πράγματα δεν είναι πάντα έτσι. Κυρίως για τις γυναίκες η παραδοχή του σώματος τους, που έχει άμεση σχέση με το τι επιτάσσει η μόδα και ο κοινωνικός περίγυρος, είναι πολύ δύσκολη. Έτσι λοιπόν μπορεί οι γάμπες να είναι υγιείς αλλά να μην ικανοποιούν από αισθητικής πλευράς. Οι αστράγαλοι θα έπρεπε να είναι πιο λεπτοί, οι γάμπες πιο μακριές, το δέρμα πιο απαλό... κ.ο.κ. Πρέπει να πούμε ότι σε πολλές περιπτώσεις λίγη προσοχή και κυρίως πολύ κίνηση διορθώνει αρκετά πράγματα. Έπειτα το καλό γούστο στην ένδυση και στην υπόδηση θα κάνουν τα υπόλοιπα. Σ' ό,τι αφορά την ένδυση, εσείς είστε που θα αξιολογήσετε καλύτερα από τον καθένα ποια μέρη του σώματος σας σας αρέσουν περισσότερο και ποια είναι άξια να εκτεθούν... στην κοινή θέα! Εξάλλου, τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται όταν δίνετε αξία σ' αυτά ακριβώς τα μέλη σας. Γιατί είναι προτιμότερο να δείχνετε τα πράγματα ακόμη και όπως έχουν, παρά να τα καλύπτετε... Όμως, ας δούμε αν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για ν' αλλάξουμε την εμφάνιση των γαμπών: Η γυμναστική είναι αναμφίβολα χρήσιμη, δεν πρέπει όμως να περιμένουμε θαύματα απ' αυτήν. Η άσκηση φτιάχνει τους μυς, τους αναπτύσσει, τους σφίγγει και συγχρόνως καίει ενέργεια καίγοντας έτσι και τα περιττά λίπη του οργανισμού, που συσσωρευμένα δημιουργούν τους επικίνδυνους λιπώδεις ιστούς. Για να έχετε κάποια αξιόλογα αποτελέσματα χρειάζεται προσπάθεια, επιμονή, υπομονή και προπάντων επισταμένη παρακολούθηση των αποτελεσμάτων. Εκείνο που έχει σημασία είναι να μην απογοητευθείτε από τα πενιχρά αποτελέσματα του πρώτου καιρού. Επιμείνετε σταθερά και με αυτοπεποίθηση και σίγουρα θα αποζημιωθείτε.
Τελειώνοντας, πρέπει να επισημάνουμε ότι οι γάμπες απειλούνται από πολλές φλεγμονώδεις και τραυματικές παθήσεις και ότι είναι η «επίλεκτη έδρα» των κιρσών και των παρεπόμενων δυσεπούλωτων ελκών που προέρχονται από αυτούς. Γι' αυτό θα πρέπει να γίνουν το σημείο εκείνο του σώματος μας που να απολαμβάνουν το μέγιστο, ίσως, της προσοχής μας!

Ακόμη και οι γάμπες θέλουν προσοχή
Ένα άλλο αισθητικό πρόβλημα που μπορεί να παρουσιάσει η γάμπα αφορά στο δέρμα: ραγάδες, τρίχες σκληρές και εμφανείς κ.ο.κ. Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, ραγάδες μπορούν να εμφανιστούν, σε περίπτωση απότομης πάχυνσης και στις γάμπες. Κυρίως εμφανίζονται ως ροζ ή μοβ ρίγες, βαθιές ή λεπτές, στην κορυφή της γάμπας, κάτω από την κλείδωση του γονάτου.
Τα πόδια, εξάλλου, που έχουν διεσταλμένους πόρους και τρίχες σκληρές και εμφανείς διαθέτουν τραχύ και άσχημο δέρμα, γιατί δεν είναι τόσο υγιές. Όχι μόνο η κακή κυκλοφορία αλλά και η κυτταρίτιδα έχει τις ευθύνες της. Κι αυτό γιατί δημιουργεί τους γνωστούς αντιαισθητικούς κόμπους και τα πρηξίματα αλλά και γιατί προκαλεί και άλλες αλλαγές στο δέρμα. Η κυτταρίτιδα πράγματι σχηματίζεται εξαιτίας της έλλειψης καθαρισμού των ιστών αλλά και από τη συγκέντρωση τοξικών ουσιών όπως και νερού. Το δέρμα παίρνει έτσι μία όψη χρωματισμένη, και χάνει την υγεία του καθώς και την ελαστικότητα του. Η κυτταρίτιδα προκαλεί ραγάδες στους μηρούς γιατί το δέρμα δεν έχει πια την απαραίτητη ελαστικότητα για να προσαρμοσθεί στην αύξηση του όγκου των κυτταριτιδικών κυττάρων. Εάν το δέρμα σας αποφλοιώνεται, να χρησιμοποιείται μια κρέμα για το σώμα μετά από κάθε μπάνιο ή ντους. Προσέξτε κυρίως τα γόνατα γιατί σ' αυτή την περιοχή το δέρμα είναι πολύ ξηρό. Κάθε τόσο κάντε κάποια φυσική θεραπεία: αφήστε το ζεστό νερό να τρέξει στις γάμπες και μετά, όταν θα είναι ακόμα βρεγμένες, καλύψτε τες με μέλι. Κρατήστε το για 30 λεπτά και ξεπλύνετε. Τέλος, θα μιλήσουμε για μίαν άλλη ενόχληση πολύ συχνή στις γυναίκες κυρίως, που μπορεί να προκαλέσει σημαντική ζημιά στην αισθητική εμφάνιση των ποδιών και κυρίως στους μηρούς, χωρίς να είναι σπάνια και στις γάμπες: τη διαστολή και το σπάσιμο των τριχοειδών αγγείων.

Αυτές οι άσχημες φλεβίτσες...
Επιστημονικά ονομάζονται τελαγγειεκτασία, πρόκειται δηλαδή για διαστολή των αιμοφόρων τριχοειδών αγγείων του δέρματος. Είναι οι γνωστές σε όλες μας μικρές χρωματισμένες φλεβίτσες που προκαλούν επάνω στο δέρμα διάφορα σχέδια και εντοπίζονται κυρίως στους μηρούς. Εκτός της αισθητικής ζημιάς είναι σημάδι κιρσώδους ανωμαλίας. Γι' αυτό μπορεί ν' ακολουθούνται από πόνους και βαρύτητα στις γάμπες.
Πολλά μπορεί να γίνουν για ν' αποφύγετε το σχηματισμό αυτών των αντιαισθητικών φλεβών, κι αν όχι να αποφύγετε εντελώς τουλάχιστον να μειώσετε την παρουσία τους. Και σ' αυτήν την περίπτωση ο πρωτεύων σκοπός, και το κύριο μέλημα είναι η βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος κυρίως στις γάμπες, αλλά και στα πόδια γενικά. Και εδώ χρειάζεται γυμναστική, κίνηση με άνετα παπούτσια και ξεκούραση, κρατώντας τις γάμπες ψηλά, ανασηκωμένες μ' ένα μαξιλάρι. Μπορούν να γίνονται ελαφρά μασάζ, προσέχοντας να μην ασκηθεί βία κυρίως στις περιοχές, όπου τα τριχοφόρα αγγεία σπάζουν εύκολα.
Μπορούμε να επέμβουμε ακόμα και στην υπερβολική ευθραυστότητα των τριχοφόρων αγγείων. Υπάρχουν στο εμπόριο φάρμακα, για το σώμα και για τοπική χρήση, που βελτιώνουν την ποιότητα των τοιχωμάτων των αγγείων. Χρήσιμη είναι η βιταμίνη C, που βρίσκεται άφθονη στα οπωρικά και τα λαχανικά γενικώς. Ακόμη καλά αποτελέσματα φέρει και η βιταμίνη Ρ, για να έχετε ένα σύστημα τριχοφόρων υγιές και δυνατό.
Ενεργεί μαζί με τη βιταμίνη C και βρίσκεται στα ίδια τρόφιμα. Έπειτα μπορείτε να πάτε σε ειδικό γιατρό για να σας κάνει τις ειδικές σκληρυντικές ενέσεις, αλλά είναι μία θεραπεία που δεν έχει πάντα θετικά και μόνιμα αποτελέσματα. Προληπτικά, πάντως, πρέπει να πούμε ότι η διατροφή, η γυμναστική και η ξεκούραση συντελούν στη μη εμφάνιση των αντιαισθητικών φλεβών. Το κάπνισμα, εξάλλου, είναι εξαιρετικά επιβλαβές στο κυκλοφοριακό, συντελεί δε κι αυτό στην εμφάνιση της τελαγγειεκτασίας, γι' αυτό καλό είναι να το κόβουμε αμέσως στην εμφάνιση της πρώτης φλεβίτσας...


Οι πλεονάζουσες τρίχες: ένα γυναικείο πρόβλημα;
Η υπερβολική τριχοφυΐα είναι για τις γυναίκες ένα ακόμα πρόβλημα ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται. Αυτό το πρόβλημα έγκειται στην ποσότητα κυρίως των τριχών" οι άντρες δεν υστερούν καθόλου και μάλιστα υπερτερούν κατά πολύ, κάτι που μας φαίνεται μόλις πιάσει η ζέστη. Βέβαια όμως δε θέλουμε να πούμε ότι και οι άνδρες πρέπει να κάνουν αποτρίχωση. Σίγουρα όμως θα θέλαμε λίγη ελαστικότητα σε ό,τι αφορά τις γυναίκες. Οι τελευταίες δεν είναι πλαστικές κούκλες, τέλεια εναρμονισμένες μ' ένα μοντέλο που φαίνεται μακρινό από την πραγματικότητα και από τη φυσική γοητεία του ανθρώπινου σώματος, και ως εκ τούτου άπιαστο. Γιατί πόσες γυναίκες από τη φύση τους δεν έχουν τρίχες; Χειρότερο όμως από το πρόβλημα της τριχοφυΐας είναι η προσπάθεια της γυναίκας να εναρμονισθεί με τα ιδανικά μοντέλα των περιοδικών και των διαφημίσεων, με τα λεία, μακριά και καλογυμνασμένα πόδια, και την ψυχολογική πίεση που αισθάνονται εξαιτίας αυτής της προσπάθειας, και κυρίως στις διάφορες φάσεις των ριζικών αλλαγών που υφίσταται το σώμα, όπως, π.χ., κατά την περίοδο της εφηβείας.
Ποια κοπέλα δεν αποτριχώνει το ένα μετά το άλλο μέρος του σώματος, ενώ την ίδια περίοδο το αγόρι είναι περήφανο για την εμφάνιση της πρώτης του τριχοφυΐας; Και έτσι η μεγαλύτερη και μόνιμη ζημιά έγινε. Μετά το πρώτο ξύρισμα οι τρίχες αυξάνουν και ο φαύλος κύκλος τριχοφυΐα-ξύρισμα-τριχοφυΐα-ξύρισμα... έχει ήδη αρχίσει ακόμα και γι' αυτόν που έχει λίγες ή ανοιχτόχρωμες τρίχες. Πάντως πρέπει να σας δώσουμε μία συμβουλή: Εάν οι τρίχες είναι λίγες, μαλακές και σε αρμονία με το χρώμα του δέρματος, μην τις πειράζετε, γιατί διαφορετικά θα πρέπει να επεμβαίνετε συνέχεια. Αλλά ξέρουμε ότι αυτές οι αλλαγές είναι αργές, παρόλο που τα τελευταία χρόνια οι γυναίκες προσπάθησαν να επαναποκτήσουν μία σχέση πιο ελεύθερη και πιο προσωπική με το σώμα τους και τις ατέλειες του. Ας δούμε τώρα μερικές μεθόδους αποχρωματισμού και αποτρίχωσης.
Αποχρωματισμός: σ' αυτήν την περίπτωση το μήκος και η ποσότητα των τριχών μένουν ίδια, απλώς αυτές ξεβάφονται με διάλυμα οξυζενέ. Οι ξεβαμμένες τρίχες είναι λίγο ξανθές, τείνοντας προς το κόκκινο και γι' αυτό είναι ελάχιστα ορατές. Είναι μία τεχνητή οδός για όποιον έχει μία μερική αποδοχή της τριχοφυΐας του και δε θέλει να μπει στον κύκλο της αποτρίχωσης. Προσοχή να μην ξεβγαλθούν πριν την έκθεση στον ήλιο γιατί οι οξυγονωμένες ουσίες περιέχουν χημικά στοιχεία που μπορούν να προκαλέσουν δυσάρεστες αντιδράσεις με την έκθεση στο ηλιακό φως.
 Ξύρισμα: μέθοδος πολύ οικονομική, εύκολη και γρήγορη. Όμως στο ξύρισμα η τρίχα κόβεται στο επίπεδο του δέρματος γι' αυτό και ξαναβγαίνει γρήγορα. Δεν είναι σπάνιο οι τρίχες να βγουν πιο πλήρεις. Θα πρέπει ν' αποφεύγετε τα ξυραφάκια με τη διπλή λάμα και τους αφρούς ξυρίσματος. Ξεπλύνετε με φροντίδα και μετά απλώστε μια μαλακτική κρέμα για το σώμα. Το καλύτερο είναι να ξυρίζεστε κάτω από το ντους ή στην μπανιέρα όταν κάνετε το μπάνιο σας (φυσικά όχι με το ηλεκτρικό ξυράφι).
Αποτριχωτικές κρέμες: είναι ουσίες που μαλακώνουν την τρίχα και, αφού μείνουν λίγη ώρα πάνω στο δέρμα, αφαιρούνται στη συνέχεια, συμπαρασύροντας τες. Και αυτές ενεργούν στο ορατό μέρος, χωρίς να αγγίζουν τη ρίζα.
Άρα η επέμβαση πρέπει να ξαναγίνει και μάλιστα σύντομα. Μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα, και γι' αυτό καλό είναι να γίνει πρώτα δοκιμή σε περιορισμένη περιοχή: να μη χρησιμοποιούνται στα κοψίματα, στις εκδορές και πριν την έκθεση στον ήλιο.
Κεράκι με τράβηγμα: το κερί, κρύο ή ζεστό (λιωμένο), απλώνεται στις γάμπες, κατά τη φορά των τριχών (οι γάμπες πρέπει να πλυθούν για να φύγουν πιθανά υπόλοιπα κρεμών ή ελαίων που θα εμπόδιζαν στο κεράκι να κολλήσει). Μετά ακουμπάμε τις γραμμές που βρίσκονται έτοιμες στις ειδικές συσκευασίες, και τις τραβάμε απότομα και δυνατά (και το κυριότερο με μία κίνηση) από κάτω προς τα πάνω, και στην αντίθετη από την έκφυση της τρίχας φορά. Οι τρίχες αποκολλώνται από τη ρίζα, άρα χρειάζονται αρκετό χρόνο για να ξαναβγούν. Εάν οι τρίχες δεν είναι αρκετά μακριές είναι ανώφελο να κάνουμε αποτρίχωση γιατί δεν κολλούν καλά στο κερί και άρα δεν ξεριζώνονται. Στο εμπόριο πωλούνται ταινίες κεριού, ήδη έτοιμες, που κοστίζουν λίγο περισσότερο, αλλά χρησιμοποιούνται συχνότερα. Πάντως χρειάζεται μία ορισμένη πρακτική για να επιτύχει τέλεια αυτή η μέθοδος. Το τσιμπιδάκι: ίδια αποτελεσματικότητα και κυρίως ίδια τεχνική με την προηγούμενη μέθοδο. Πάντως είναι μέθοδος πάρα πολύ αργή για μεγάλες επιφάνειες και γι' αυτό η γυναίκα δεν την εφαρμόζει, παρά μόνο για τα φρύδια. Ριζική αποτρίχωση με ηλεκτρισμό: Θεωρητικά είναι ένα τρόπος αποτρίχωσης. Σ' αυτή τη μέθοδο μια βελόνα εισέρχεται στην τρίχα και με λίγη ηλεκτρική ενέργεια τη σκοτώνει. Στην πραγματικότητα σε λίγο διάστημα επακολουθεί και νέα έκφυση της τρίχας, της τάξης όμως του 40%-60,%, οπότε η επέμβαση πρέπει να ξαναγίνει. Είναι επέμβαση που κρατά επί μακρό, μπορεί ν' αφήσει μικρές ουλές, όταν γίνεται από μη έμπειρη αισθητικό. Επίσης κοστίζει και είναι λίγο επώδυνη. Άλλο μειονέκτημα της: Είναι αδύνατη για μεγάλες επιφάνειες όπως οι γάμπες. Και για να τελειώσουμε, μία παλιά ανατολίτικη συνταγή αποτρίχωσης με ζάχαρη. Για την αποτρίχωση μέχρι το γόνατο, βάζετε σε μία κατσαρόλα 4 κουταλιές ζάχαρη, 2 κουταλιές νερό και ένα κουτάλι φιλτραρισμένο χυμό λεμονιού. Βάλετε την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήστε σιγά σιγά να βράσει το περιεχόμενο. Μόλις βράσει, επαληθεύστε την πυκνότητα της καραμέλας που πρέπει να πέφτει χαλαρά από το κουτάλι. Σ' αυτό το σημείο τραβήξτε το μείγμα από τη φωτιά και χύστε το σε μία επιφάνεια λεία και βρεγμένη, το ιδανικό είναι ένα μάρμαρο. Αφήστε το να κρυώσει για λίγα λεπτά και μετά απλώστε το με τα χέρια. Με μία σπάτουλα κάντε γραμμές και μετά αποκολλήστε τις λουρίδες με αποφασιστική κίνηση, από κάτω προς τα πάνω (είναι πολύ αποτελεσματική μέθοδος αλλά και αρκετά επώδυνη). Η μέθοδος αυτή είναι η γνωστή σε όλους μας χαλάουα. Σε περίπτωση που σας φανεί πολύ κουραστική ή πολύ επώδυνη, μπορείτε να αποτανθείτε στα διάφορα κέντρα ομορφιάς που την εφαρμόζουν, όπου θα δείτε ότι στα χέρια των έμπειρων αισθητικών η χαλάουα είναι πολύ απλή και πρακτική μέθοδος.
Η χαλάουα μπορεί να εφαρμοσθεί και σ' ολόκληρο το πόδι, αν και είναι περισσότερο επώδυνη στο μέσα μέρος του μηρού, όπου είναι πιο ευαίσθητο το δέρμα. Απ' όλες τις αποτριχωτικές μεθόδους είναι, εκτός από τη ριζική αποτρίχωση, αυτή που σας απαλλάσσει για περισσότερο χρόνο από τις τρίχες. Αρχικά το δέρμα ερεθίζεται, όμως ο ερεθισμός και η κοκκινίλα κρατά μερικές μόνο μέρες. Στη συνέχεια το δέρμα γίνεται βελούδινο. Η αποτριχωτική ιδιότητα της χαλάουα μπορεί να διαρκέσει έναν ή και δύο μήνες. Γι' αυτό και είναι ιδιαίτερα προσφιλής.



ΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑ
ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΑΜΠΕΣ
Γάμπες η μία πάνω στην άλλη, απλωμένες, διασταυρωμένες, ή σε διάφορες άλλες στάσεις: κάθε στάση, λένε οι ειδικοί, δεν είναι τυχαία, αλλά αντανακλά την ψυχική διάθεση (ένταση, εκνευρισμό κ.ο. κ.) ή ορισμένα χαρακτηριστικά στοιχεία (επιθετικότητα, αποφασιστικότητα κ.λπ.) που φέρνουν κάθε άνθρωπο να λάβει ασυνείδητα ορισμένες θέσεις αντί άλλων. Αλλά και η δομή της γάμπας μπορεί να μας πει κάτι για την προσωπικότητα του ατόμου. Έτσι: γάμπες ασθενείς, με μυς κακοσχηματισμένους και άτονους δείχνουν αβεβαιότητα, δυσκολία στη στάση, αδυναμία να βρούμε τη θέση μας, αδεξιότητα. Εάν, αντίθετα, οι μύες είναι γεροί, δυνατοί, εύρωστοι και οι γάμπες υπερμυώδεις, εκφράζουν μια σκληρότητα, από μέρους του ατόμου, και την ανάγκη του να ζήσει, να κερδίσει τη ζωή, ακόμη και προβάλλοντας αντίσταση. Γάμπες χοντρές, με μυς άτονους, αδύναμους και αγύμναστους εκφράζουν αναποφασιστικότητα, εσωτερικά αδιέξοδα και άγχη, αδυναμία έγκαιρης αντιμετώπισης των προβλημάτων, όπως και λύσης τους, όπως και την ανάγκη υποστήριξης σε ξένα δεκανίκια για τις δυσκολίες της ζωής. Εάν οι γάμπες είναι λεπτές, και με μυς συ-σπασμένους και τεντωμένους, τότε υπάρχει έκδηλη μια έντονη ζωτική ενέργεια στο άτομο, που το κάνει ευκίνητο, του δίνει ώθηση παιδική και διάθεση, χωρίς τούτο να μπορεί να θεωρηθεί ενσυνείδητη συμπεριφορά. Κυρίως εάν οι κάτω μύες είναι σκληροί και τεντωμένοι (κάντε μια δοκιμή: όρθιοι, με ενωμένες γάμπες, λυγίστε το στήθος, σκύβοντας, και προσπαθήστε να αγγίξετε το πάτωμα με τα δάχτυλα), τότε υπάρχει απόλυτη ανάγκη αυτοελέγχου, μια και το πάθος που πολλές φορές κυριεύει το συγκεκριμένο άτομο, ή ο φόβος ή ο ζήλος για χίλια ενδιαφέροντα δύσκολα δαμάζονται.
Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι το χάσιμο του ελέγχου, συχνά μας κάνει να αισθανόμαστε ότι η γη χάνεται κάτω από τα πόδια μας, γεμίζοντας μας με ανασφάλεια και άγχος.
Επίσης, μελετήθηκε από την ψυχοσωματική επιστήμη, η ιδιαίτερη ευθραυστότητα στις αρθρώσεις, τα γόνατα και τους αστραγάλους. Σ' αυτά τα άτομα παρατηρήθηκε μία κατάσταση έντασης σχετικά με την επιθυμία για εξέλιξη, κοινωνική και επαγγελματική καταξίωση, πρόοδο και προβολή της προσωπικότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

This is a comment.